Home Agenda Muziekweekend van Huismuziek: Gabrieli, dubbelkorige muziek
Huismuziek Op Buitengoed Fredeshiem

Muziekweekend van Huismuziek: Gabrieli, dubbelkorige muziek

In deze cursus gaan we aan de slag met meerkorige, instrumentale muziek uit de late 16e en vroege 17e eeuw. Er is immers maar weinig mooier dan het spelen in een groot renaissance-ensemble, waarin ruimte is voor alle strijk-, blaas- en continuo-instrumenten!
Giovanni Gabrieli is tegenwoordig de bekendste componist van meerstemmige canzoni. Hij was vernieuwend: als een van de eerste componisten gebruikte hij de woorden ‘piano’ en ‘forte’ als aanwijzingen voor dynamiek. Ook was hij een van de eersten die voor specifieke instrumenten componeerde. Zijn trombonepartijen vereisen bijvoorbeeld duidelijk minder virtuositeit dan zijn partijen voor viool of zink. Op laatstgenoemde instrumenten is het maken van rijke versieringen namelijk vanzelfsprekender dan op de trombone.
Gabrieli’s tijdgenoten komen ook aan bod. Gabrieli was natuurlijk niet de enige die experimenteerde met grootschalige, meerkorige composities.
Tijdens de cursus besteden we in de eerste plaats aandacht aan het repertoire en de achtergronden ervan. We werken ook aan samenspel, zowel in groot ensemble als in kleinere groepen. Ivan zal zich daarbij op de strijkers richten, terwijl Matthijs ondertussen aan de slag gaat met de blazers. Er zal uitgebreid stil worden gestaan bij de articulatie, een belangrijk aspect van deze muziek. Diverse historische bronnen vertellen over articulatie bij blazers, toetsenisten en strijkers; heel interessant en leerzaam voor alle instrumentalisten!
We geven ook uitleg over versieringen en zogenaamde diminuties (uitgebreide, geïmproviseerde ornamenten) die bij dit repertoire passen. Natuurlijk zullen we daar direct mee experimenteren!
Bij de inschrijving krijgen spelers met een barokstok voorrang, maar alle strijkers zijn welkom. Wie speelt op darmsnaren heeft een pré! Voorbereiding noodzakelijk. Schrijf je hier in: GABRIELI, DUBBELKORIGE MUZIEK VOOR INSTRUMENTALISTEN

 

Datum

08 feb 2020 - 09 feb 2020

Tijd

Zaterdag ontvangst 09.30 - einde zondag 17.00 uur
10:00 - 17:00

Kosten

Derden: € 290,00 / Leden: € 270,00 / t/m 30 jaar: € 130,00

More Info

Read More
Buitengoed Fredeshiem

Locatie

Buitengoed Fredeshiem
Eiderberg 2, 8346 KJ Steenwijk-de Bult
REGISTREREN